Horogcsali - Pellet - Haldorádó Oldódó Pellet - Fűszeres Hal
A hagyományos pellet hátránya az, hogy nagyon hirtelen puhul fel, esik szét és emiatt csaliként a továbbiakban már nem használható.
Az oldódó pellet fő különlegessége, hogy az oldódás nem gyorsan, hanem szabályozottan lassan, rétegről rétegre történik vízben, miközben a magja kemény marad.
A felpuhult részben lévő aromák és étvágyfokozók feloldódnak, ami több oldalról fokozza a hal ingerlését. Egyrészt a kioldódó illatok messziről vonzzák a halakat, másrészt a pelletről leváló apró szilárdabb darabokat imádják a pontyok. Ezen kívül az -oldódás következtében- az alakját folyamatosan változtató, mozgó pellet mellett sem tud elúszni egy valamire való hal sem.
Ez a fajta csali leginkább a pontyhorgászatban vált be, de kitűnő eredményeket mutatott rekordos dévérek, kárászok, compók terén is.
A víz hőmérsékletre nem érzékeny a csali, ezért egész évben használható.
Az oldódási időt tekintve elmondható, hogy egy 12 mm-es pellet 20 Celsius fokos vízben 34-40 perc alatt oldódik fel. A kisebb pellett méretek esetén az idő csökken, a nagyobb méretek esetén nő. Szintén befolyásolja az oldódási időt a víz hőmrséklete. Minél hidegebb a víz, annál lassabb az oldódás.
Az oldódási időből is látható, hogy ez a csali a gyorsabb, finomszerelékes horgászatban előnyös és kevésbé használható az órákig mozdulatlanul ülő horgászok számára.
Javasolt csalizási technikák:
- Fűzőtűvel előkére
- Közvetlenül horogra úgy, hogy a horog hegye maradjon szabadon.
- Szilikon karikával horog öbölbe rögzítés.
|